– Chanel nr. 5, måske? Ja, Chanel er i dag et af modens mest berømte navne, og dækker både over tøj, parfume og forskelligt tilbehør. Men hvem var Chanel egentlig, og hvad blev denne modeskaber berømt for?

Coco Chanel var kunstnernavnet for en fransk kvinde ved navn Gabrielle Chanel, som levede fra 1883 til 1971, og hun havde i mange år sin egen modesalon i Paris, hvorfra hendes designs blev spredt til hele verden. Egentlig var hun modist og lavede i starten hatte, som hun solgte i en forretning, også i Paris, men hun begyndte efterhånden at designe tøj. Hun blev kendt for et enkelt og ligefremt design, som i stor stil blev populært ved de berømte franske badesteder i Biarritz og Deauville, og Coco Chanel er vel i dag stadig i høj grad kendt for og forbundet med det afslappede, eksklusive fritidsliv.

Den berømte duft, Chanel nr. 5, kom til på et senere tidspunkt, og i dag er det stadig en af de mest solgte dufte i verden. Der er næppe mange kvinder med en vis økonomi, som ikke har denne parfume stående på deres makeup-bord i soveværelset eller på hylden i badeværelset.

Og sko og similismykker kom til, men i dag huskes Coco Chanel mest for nogle klassiske designs, som tæller begreber som ‘den lille sorte’, en enkel og køn kjole, som indledte sommeren for mange kvinder i rigtig mange år (og som de altid skulle tabe sig lidt for at kunne skrue sig ned i) – ligesom hun skabte en spadseredragt med jakke uden krave, som er blevet et klassisk business look for mange kvinder.

Coco Chanel lukkede sit modehus i Paris i 1939, men genåbnede det i midten af 1950’erne. Konceptet var det samme, og kunderne strømmede fortsat til. Siden ansatte hun Karl Lagerfeld som designchef.

johanne

Author johanne

More posts by johanne
salient