I dag forbinder vi ikke drenge med kjoler, sådan i bred forstand. Selv om der er masser af frihed til at klæde sig, som man vil, og selv om der ikke er nogen der ser skævt til en dreng, fordi han gerne vil have en kjole på, så er drengetøj nok mere bukser og T-shirts, eller hvad der nu ellers hænger i drengenes garderobeskab.

I tidligere tider var kjoler imidlertid helt almindeligt tøj til drenge, i hvert fald så længe de var i alderen tre til fem år. Prøv at gå en tur ind på Nationalmuseet i København og se på udstillingerne af historisk tøj – det er utroligt oplysende og interessant. Og her kan du blandt andet se kjoler, der blev brugt til drenge. Det var helt almindeligt indtil begyndelsen af 1900-tallet, at de små drenge bar kjoler.

I dag er det lidt anderledes tøj, der skal til, hvis de små fyre vil føle sig på højde med modens strømninger. Men på https://kidsbrandstore.dk/ kan du få alt det moderne tøj til de små, som du ønsker – og finde den stil, som du synes passer til dine børn og den livsstil, som I har i familien.

En museumsoplevelse hvor målet er at se på historisk tøj, kan være rigtigt spændende. Her kan man få et godt indblik i, hvordan tøjet har udviklet sig over tid, og ikke mindst hvordan børnenes tøj har ændret sig fra, at de nærmest var små voksne, til deres tøj fik sit eget udtryk.

Ikke den store forskel på drenges og pigers tøj

Før i tiden var der ikke så voldsom forskel på drenges og pigers tøj, som vi ser i dag. En kjole til en dreng adskilte sig ikke så meget fra en kjole til en pige, og i virkeligheden kan vi i højere grad tale om en småbarnskjole end en drenge- eller pigekjole.

Den store forskel på tøjet gik i virkeligheden mellem valget af materialer, tøjets design og den udsmykning, det fik. Tøj var også tidligere en markør af den sociale status, en person havde. Ser vi på malerier af tidligere tiders elite kan vi se, hvordan de går i fantastisk flot udsmykket tøj – og det gælder også børnene, der optræder som små kopier af de voksne. Var man knap så højt på strå, var tøjet helt anderledes enkelt, og materialerne var billigere og grovere, ligesom det typisk var husmoderen, der selv syede det, mens de rige havde skræddere og andre til at udfærdige deres klæder.

Tøjet viser, hvordan man gennem tiden har opfattet køn og individualitet. Børn havde tidligere ikke en egentlig identitet som børn – det at være barn var ikke noget specielt, og det er derfor, at de netop vises som små voksne på de malerier af eksempelvis adelsfamilier, som vi kan se rundt omkring på museerne og herregårdene. Det er først i nutiden, at børnene har fået deres eget individualitet som børn, og at tøjet til børn derfor også spiller en helt anden og større rolle end tidligere.

johanne

Author johanne

More posts by johanne
salient