Er du en modehaj, så kunne det måske være interessant for dig at sætte dig lidt mere ind i modens historie, fra den tidlige vestlige tøjmode til nutidens mode, der er en verdensomspændende industri med både multinationale firmaer med miljøproblemer til små lokalt funderede designere, som prøver at skabe økologisk og miljørigtig mode til børn og voksne.

Vi vil anbefale dig at læse bogen Modens historie i mere end 100 år, som er skrevet af historikeren Niels Martinov. Den følger moden fra sidst i 1850’erne, da den begyndte at blive industrielt præget, til vore dage.

Som modeinteresseret er du sikkert også interesseret i dit hjem og indretningen af det. Prøv for eksempel at skabe en hyggelig stemning med elegante rammer fra Desinio. De kan bruges til at skabe et tema på en væg, hvor du vælger plakater eller fotos med bestemte motiver og vælger rammer, der kan skabe en smuk helhed omkring det hele. Man kan sige, at du med en smuk indretning, der matcher din tøjsmag, viser, hvem du er og hvilke sider af dig selv, du gerne vil fremhæve.

Mode og status

Modens tøj har altid adskilt sig fra det daglige brugstøj. Tøj kunne også i tidligere tider bruges til at vise den sociale status hos den, der bar det, og hverdags-tøjstilen i de højere kredse smittede nedad og blev til festtøj hos de lavere klasser. Tøjet blev en social markør.

I dag taler vi måske i højere grad om, at modetøjet bliver et tegn på den identitet, man gerne vil vise, at man har. De fleste i de vestlige lande har penge mellem hænderne og kan købe mere, end de kunne tidligere – så tøjet er ikke så samme måde en social markør. Men til gengæld bruger vi så tøjet som en identitetsmarkør. Og den kan være meget forskellig alt efter hvem man er, og hvilke værdier man har.

Er man for eksempel optaget af miljø, klima og menneskets forbrug af jordens ressourcer, vil man måske købe genbrugstøj, undgå mærkevarer eller på anden måde gennem sit tøj og sit valg af sko signalere, at man afviser den moderne verdens fokus på forbrug og vækst. Men det er også en form for mode – blot vist frem på en anden måde. Moden bliver identitet.

Og selv om man er en velhavende person, der interesserer sig for forbrug og ikke så meget for klodens fremtid, så bruges moden anderledes i dag. Dyrt tøj blandes med billigt, og det er fint at gå i et par Converse sko til et jakkesæt – hvis ellers tiden tillader det, for hvad der er ‘in’, skifter lige hurtigt, som vi kan gå fra den ene side af gaden til den anden.

johanne

Author johanne

More posts by johanne
salient