Huset Balmain. Navnet siger mange danskere en hel del – måske især fordi vores berømte modeskaber Erik Mortensen var ansat her siden 1948 og endte med at være chefdesigner i det parisiske modehus.

Modehuset Balmain blev stiftet af den franske designer Pierre Balmain, som levede fra 1914 til 1982. Hans virksomhed endte med at blive et af de mest berømmede modehuse i efterkrigstiden, og i dag er mange af hans kjoler eftertragtede som eksklusivt ‘genbrugstøj’, hvis man kan tillade sig at bruge dette udtryk: Kendte folk som Penélope Cruz, Angelina Jolie og Kate Moss har brugt nogle af Pierre Balmains vintage kreationer.

Pierre Balmain arbejdede i starten for den franske designer Edward Molyneux, og skiftede siden til modeskaberen Lucien Lelong, hvor han blandt andet mødte Christian Dior. I 1945 åbnede han sit eget modehus, og han blev kendt for farverige og festlige designs, som kvinderne kunne bære ved mange lejligheder. Det var haute couture med et kraftigt link til hverdagen, og med det afsæt blev han en eftertragtet designer i tiden efter 2. Verdenskrig, hvor vi både havde brug for at signalere fornuft og fest og glæde.

Erik Mortensen blev ansat i 1948 og endte som chefdesigner indtil 1990. Balmain selv døde i 1982.

johanne

Author johanne

More posts by johanne
salient